flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вийшов посібник «Закон «Про адміністративну процедуру»: загальні прозорі правила взаємодії між державою та громадянами й бізнесом»

25 жовтня 2022, 11:05

Закон України «Про адміністративну процедуру», який нещодавно був підписаний Президентом України, розроблявся більше двох десятків років. Саме стільки часу пройшло від початкової стадії до ухвалення документа.

Закон почне діяти з 15 грудня 2023 року. Причина такого суттєвого відтермінування — необхідність навчання дуже великої кількості публічних службовців та потреба у зміні деяких чинних законів задля мінімізації колізій.

Публічні службовці вже проходять навчальні тренінги щодо впровадження у робочу практику новел законодавства у цьому напрямі. Нині ж, аби ще більше з них мали змогу дізнатися особливості та на життєвих прикладах зрозуміти суть адмінпроцедури, – було випущено посібник «Закон «Про адміністративну процедуру»: загальні прозорі правила взаємодії між державою та громадянами й бізнесом».

Він стане у пригоді представникам органів державної влади, які залучені до приведення у відповідність спеціального законодавства до норм Закону «Про адміністративну процедуру», й тим публічним службовцям, які безпосередньо беруть участь у роботі за загальною адміністративною процедурою.

У посібнику:

  • пояснюються принципи адміністративної процедури та низка ключових понять: адміністративний орган, адміністративна процедура і провадження, дискреційні повноваження, заінтересовані особи, адміністративний акт;
  • розглядаються основні засади та новели Закону, повноваження адміністративного органу, права та обов’язки особи в адміністративній процедурі, вимоги до адміністративних актів;
  • визначається загальний порядок та терміни опрацювання справ, ухвалення рішення та повідомлення про нього громадян;
  • наприкінці посібника можна знайти детальні рекомендації щодо підготовки до впровадження Закону «Про адміністративну процедуру».

Закон України «Про адміністративну процедуру» вводить нові підходи до взаємодії органів влади з фізичними та юридичними особами. Зокрема, він забезпечує та гарантує:

  • право особи на участь у розгляді справи у разі можливого негативного рішення щодо неї;
  • орієнтацію на позитивний результат, навіть якщо справу треба вирішувати довше;
  • максимальну збалансованість рішень публічної адміністрації;
  • уніфікацію підходів та спрощення законодавства. 

Довідково:

Посібник підготовлено за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) за підтримки Міністерства юстиції України та Офісу реформ Кабінету Міністрів України на замовлення Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Завантажити посібник «Закон «Про адміністративну процедуру»: загальні прозорі правила взаємодії між державою та громадянами й бізнесом» можна на сайті Міністерства юстиції України за посиланням: https://bit.ly/3saBjo1.

Міністерство юстиції України